Roelof Hartstraat 74 Amsterdam

020-8452075info@roomofideas.nl
header image
big icon

Hoe stimuleer je creativiteit?

17.09.2018


Ondernemen is meer dan hard werken, weet hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Naar buiten staren of wandelen is minstens zo belangrijk. Hoe benut je als ondernemer je brein het beste?

 

Niets doen bestaat niet

Mails beantwoorden terwijl je een maaltijd naar binnen werkt en genoegen nemen met vier uur slaap? ‘Doe het niet’, roept Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie. ‘Gezondheid is de basis van helder denken. Veel ondernemers gaan multitaskend en met te weinig slaap door het leven. Niets doen is in hun ogen geen optie’, merkt hij. Maar niets doen bestaat niet, weet Scherder. ‘Je brein is altijd actief. Ook als je naar buiten staart en denkt dat je niets denkt. Af en toe naar buiten kijken helpt je zelfs om tot creatieve ideeën te komen.’

 

Lastig probleem of zwaar gesprek? Ga een blokje om

Juist voor ondernemers is het belangrijk om rust te nemen. ‘Wie zich blindstaart op een probleem, komt niet tot een oplossing. Leg het weg en ga een blokje om’, adviseert Scherder. Lopen? Daar heb je toch helemaal geen tijd voor, omdat die klus af moet? ‘Doordat je in beweging komt, pompt het hart bloed naar de vaten in je hersenen. Die bloedtoevoer helpt je bij het bedenken van een oplossing’, gaat de hoogleraar verder. Een wandeling helpt je niet alleen bij het oplossen van problemen, het wakkert ook je empathisch vermogen aan. ‘Moet je een zwaar gesprek voeren? Doe dat eens lopend.’ Gaat een wandeling even niet lukken? Ook het luisteren naar je favoriete muziek stimuleert empathie.

 

Beweeg ook achter je bureau

Veel zitten vermindert de connectiviteit in je hersenen en daarmee je prestaties. Daarom raadt Scherder aan om ook achter je bureau te bewegen. ‘Ga op een hometrainer zitten als je een berg mails moet beantwoorden’, tipt hij. Maar dat is toch multitasking, waar de hoogleraar eerder voor waarschuwde? ‘Een aantal werkzaamheden, zoals het beantwoorden van je mail en het lezen van vergaderstukken, kun je prima uitvoeren terwijl je fietst. Het zijn kapot saaie handelingen die weinig complexiteit van je brein vragen.’

 

Blijf jezelf uitdagen

Ervaar je stress? ‘Zoek nieuwe uitdagingen’, suggereert Scherder. ‘Mensen die zichzelf ontwikkelen, kunnen beter ontstressen dan mensen die geen tijd vrijmaken voor nieuwe dingen.’ Scherders punt is duidelijk: het is hoog tijd voor creativiteit.

 

Bron: Ziggo

previous arrow
next arrow
Slider